LES CAIXES D’AMSTERDAM — THE AMSTERDAM BOXES — in Catalan (2011 – Felip Solé and Lluís Mabillon) see FILMS

Any 1939: a la Barcelona assetjada per les tropes feixistes, un grup homes rep la missió de salvaguardar els arxius de la CNT i portar-los a Amsterdam. Any 2010: l’anàlisi de documents teixeix una extensa trama relacional entre els anarquistes de Barcelona, el moviment makhnovista ucraïnès i les revoltes de la Patagònia argentina. Noam Chomsky, Michel Onfray o Cristian Ferrer són alguns dels noms que fan una anàlisi crítica de les experiències llibertàries anarcosindicalistes. . . .

The Amsterdam Boxes (Les Caixes d’Amsterdam, TV3 —in Catalan). In 1939 with fascist troops advancing on Barcelona, anarchists undertake a mission to save the archives of the anarcho-syndicalist labour union (CNT) and the Iberian Anarchist Federation (FAI) and take them to the safety of the International Institute of Social History in Amsterdam. In 2010 an examination of the documents shows the close international links that existed between the anarchists of Barcelona, the Ukrainian Makhnovischina the rebels of Patagonia, etc. Contributors include Noam Chomsky, Michel Onfray and Cristian Ferrer. See FILMS

… Un projecte que reuneix filòsofs, teòrics i intel•lectuals destacats a nivell mundial que s’identifiquen amb l’ideari llibertari. Un recull testimonial sobre persones que viuen segons l’ideal anarquista. Documents cinematogràfics, cartes manuscrites i fotografies ajuden a fer reviure un moviment estereotipat i estigmatitzat al llarg de la seva història.

Una trama on es conjuguen la història de la Confederació Nacional del Treball (CNT), instauradora de la revolució a Catalunya; el moviment makhnovista a Ucraïna -una de les faccions revolucionàries que lluiten contra el règim dels tsars fins a ser liquidats pels bolxevics- i les grans revoltes patagòniques desenterrades de l’oblit de la mà del gran periodista Osvaldo Bayer. L’argument comença el gener de l’any 1939 amb l’evacuació de 22 caixes amb els arxius de la CNT, just abans de l’ocupació de Barcelona per les tropes del feixisme europeu. Aquests arxius dipositats a l’Institut d’Història dels Moviments Socials d’Amsterdam permeten conjugar les motivacions humanes inherents al pensament anarquista i que es donen al si de totes les arts i disciplines: Jordi Vidal, Octavio Alberola i Josep Termes…

El documental “Les caixes d’Amsterdam” vertebra una història sobre l’anarquia i sobre alguns dels seus personatges més mítics (La Comuna de París, Ferrer i Guàrdia, Garcia Oliver, Buenaventura Durruti…) i acaba derivant en algunes de les pràctiques socials més rellevants del segle XXI.

Un documental de Televisió de Catalunya dirigit per Felip Solé.